Summer is almost over, but there’s still time for fun and adventure! Join us as we prepare for the change of seasons, just as our forebears have done for decades. It’s a time for celebrating the fruits of our labour and kicking up our heels before the leaves fall. Unplug, get your hands dirty, eat some pie, and spend time with friends and family.
Feeding a Fort for the Winter
12:00 PM – 3:00 PM – 3 hour program
Fall means it’s time to harvest the Fort garden! Stop by our tasting table and sample some of the vegetables that would have kept the fur traders healthy over the long winter months!
Treize Patates Eating Contest
12:30 PM – 12:45 PM – 15 minute program
Thirteen Potatoes, you say? Who among you can out-eat “Treize Patates”? Watch as our champion potato eater defends his title!
1:30 PM – 2:00 PM – 30 minute program
The lads have returned from York Factory with much needed supplies. Watch the hullabaloo as they are greeted from their long journey. Lend a hand — or even a head — to help them move those goods.
Building a Brigade All Day
Our boat builders are hard at work making new York Boats for the brigade. Come see their progress and learn some tips and tricks to boat building!
Agricultural Bench Show
11:00 AM – 3:00 PM – 4 hour program
Who has the best harvest display? You decide! Put on your judge’s cap and help vote for a winner.
Cast Iron Chef!
12:00 PM – 2:00 PM – 2 hour program
Sometimes the harvest doesn’t go as planned and you have to make do with what you’ve got. Sample what our chefs have cooked up using only the ingredients they’ve been provided with from the garden.
Sheep to Sock! The “Forgotten” Art of Wool
2:00 PM – 4:00 PM – 2 hour program
Learn to card, spin, and knit as you help Mrs. Ottewell prepare her entry to the exhibition this year. Most homesteaders simply buy their woolen goods from the general store, but even in this steam-driven age there is a place for the handmade arts of yesteryear.
Burly Man Competition: Edmonton District Sports & Games
3:00 PM – 4:00 PM – 1 hour program
The North-West Resistance is over but there is still a militia garrison in the settlement, and the Edmontonian men want to challenge them to feats of strength. Who is the burliest man? It could be you!
Horticultural Bench Show
11:00 AM – 1:30 PM – 2.5 hour program
St. Anthony’s Church
Try your hand at making a prize-winning bouquet of flowers for the Horticultural Society’s bench show.
Prep for Winter at Tent City
11:30 AM & 3:30 PM – 40 minute program
How would you survive the winter in a canvas tent in 1905? Offer suggestions, ask questions, and maybe you can even help with some of the tasks.
12:30 PM – 2 hour program
Have you ever wondered how butter is made? Come see for yourself and help make fresh butter at the Henderson farm (while supplies last).
The Turkey Trot
2:30 PM – 40 minute program
Fire Hall Do you need to brush up on your dance skills for your upcoming harvest celebrations? Learn how to do the Turkey Trot and practice your moves!
11:00 AM & 3:00 PM – 20 minute program
Next to Bill’s Confectionery
Help the Indigenous peoples fight for the right to dance and celebrate their culture and history.
A Quilt for Winter
12:00 PM – 1:00 PM – 1 hour program
With winter coming and quiet periods on the singing wires, the Hello Girls are keeping busy by making a nice warm quilt, and you can help!
1:00 PM – 3:00 PM – 2 hour program
Mellon Farm Yard
Get a closer look at farm equipment from the 1920s and hear how harvesting crews brought in the crop with different kinds of ‘horsepower’.
2:00 PM – 4:00 PM – 2 hour program
Mellon Farm House
It’s pickling time at Mellon Farm! See how we preserve some of the harvest for the upcoming winter.
Johnny J. Jones Midway
Dance Lessons: Charleston
11:30 AM & 1:30 PM – 30 minute program
Put on your swankiest shoes and shimmy the day away as you learn to Charleston with our carnie performers!
Under the Big Top
12:30 PM & 3:30 PM – 30 minute program
Blue and White Tent
Step right up and come on in! Don’t miss out on the Midway’s famous variety show. Catch it every Saturday and Sunday in the Blue and White Tent.
2:30 PM – 1 hour drop-in program
What does the universe have in store for you? Dare to look beyond the veil with our mysterious fortune-tellers!
Every Friday, Saturday, and Sunday afternoon at 1:00 PM – 2 hour tour
Start at the Courtyard Flagpole Accompany our knowledgeable tour guide on a fascinating and informative two-hour walking tour of Fort Edmonton Park as they share stories and tales from Edmonton’s rich past.